הגשה למכרזים – כל מה שצריך לדעת כדי להצליח

בשנים האחרונות שיטת המכרזים המוצעים על ידי רשויות מקומיות או חברות מגוונות במשק הפכה לנפוצה יותר ויותר. גופים אלו מנסים להרחיב את בסיס הפעילות העסקית שלהם ובוחרים בשיטה זו למימוש המטרה.

בשנים האחרונות שיטת המכרזים המוצעים על ידי רשויות מקומיות או חברות מגוונות במשק הפכה לנפוצה יותר ויותר. גופים אלו מנסים להרחיב את בסיס הפעילות העסקית שלהם ובוחרים בשיטה זו למימוש המטרה. כל מי שבפועל עושה שימוש במכרזים הן מהצד של מפרסם ההצעה והן מהצד של מגיש ההצעה למכרז נדרש להכיר את מושגי הבסיס. בנוסף גם את ההיבטים המשפטיים מאחורי ההליך בכדי להגיש את ההצעה למכרז באופן תקני כדי להגדיל את הסיכויים שאכן יצליח ויזכה ולא ייפסל על הסף בשלב שהוא בהליך. להלן מעט מידע שיוכל לשפוך אור על נושא הגשה למכרזים כי להבהיר את הנושא:
מכרזים והתהליך מאחוריהם
מכרזים הינם תהליכים בהם גופים פרטיים ועסקיים שרוצים לרכוש מוצר עבודה (שירות) דורשים הצעות מחיר מספקים או קבלנים. בסיום הליך המכרז, אלה מקבלים החלטה לגבי הזוכה במכרז, כאשר במסגרת השיקולים הנכללים בבחירה נלקחים בחשבון נתונים כמו איכות, זמן אספקה, ניסיון וכיוצא בזה. אין הכרח שההצעה הזולה ביותר היא זו שתזכה, אלא זו נבחרה לאחר שקלול כל הפרמטרים הרלוונטיים. לא על כל הגופים חבה חובה חוקית לפרסום מכרזים. אמנם על חלקם חלה חובה חוקית לפי חוק חובת מכרזים, שמחייב גופים ציבוריים וגופי מדינה לפרסם מכרזים בהקשר לחלק מרכישותיהם, לגבי אחרים, אין חובה שכזו אך עדיין רבים בוחרים לפרסם מכרז מסיבות שלהם וכפועל יוצא מחויבים לניהול ההליכים בהתאם לדיני מכרזים, כולל התקנות הקובעות את דרך ניהול המכרז במצבים משתנים.
נהלי הגשה למכרזים
בכל הקשור לנושא הגשה למכרזים, חשוב לקחת בחשבון כי קיימות דרישות חובה המוגדרות במסגרת המכרז כתנאים מינימאליים. במידה ואלה אינם מתקיימים, הסבירות שההצעה למכרז תיפסל הינה גבוהה. תנאי הסף של המכרז שמפורטים בחוק כמחויבים להיכלל במסגרת המסמכים, נדרשים להתנסח באופן מדויק כדי למנוע חוסר בהירות בנושא. בנוסף, כל מפרסם מכרז יכול להוסיף דרישות סף כנדרש מבחינתו בהתאם לסוג העבודה או המוצר שמבקש לרכוש. במסגרת פרטי המכרז, במרבית המקרים מצוין גם האומדן שהוא בעצם הערכה של מפרסם המכרז לגבי עלות העבודה או המוצר. עומדן זה נקבע בעזרת מומחים מטעם מפרסם המכרז. אמנם אין בעצם חובה משפטית לעריכת אומדן, אך זה הינו רצוי בכל המקרים מאחר וביכולתו להקל על בחירת ההצעה ועל התמודדות מול כל מי שתוקף את החלטת ועדת המכרזים. בנוסף האומדן מאפשר למפרסם לדעת מתי הצעה כספית נמוכה מדי ועשויה לסכן את יציבותו הכלכלית של המציע. בנוסף, במקרה בו מכרז מנוסח בצורה לא שוויונית או מקפחת קהל מציעים פוטנציאלי, קיימת אפשרות בידי המציעים להעלות טענות לגבי אופן המכרז ולדרוש לשנות את התנאים בו.
בחירת הזוכה במכרז
מפרסם המכרז קובע את המועד האחרון להגשת כל ההצעות למכרז ואת מיקום תיבת ההצעות שלתוכה מכניסים את המעטפות הכוללות את ההצעות, כולל המסמכים המצורפים להצעות. בהתאם לחוק חובת מכרזים, מפרסם המכרז אינו חייב לשתף את המציעים בהליך פתיחת המעטפות ולהפכו למעמד פומבי. עם זאת, מהלך זה הינו מומלץ מכיוון ומאפשר מניעת טענות מציעים בהקשר להליך פתיחת המעטפות. לאחר בחירת ההצעה הזוכה, בעל המכרז מחויב לשלוח לזוכה הודעה על זכייתו במכרז ובמקביל, לשלוח, ללא בהקדם הודעות על תוצאות המכרז ליתר המשתתפים וזאת כדי לאפשר לאלו שלא זכו לוודא את זכויותיהם ולהחליט על המשך צעדים במידת הצורך.