מאכלים דרוזים – השער לתרבות יפה ועתיקה

גם התרבות הדרוזית מתאפיינת במסורת של מאכלים המיוחדים לה, וניתן לגלות את התרבות כולה דרך המאכלים המיוחדים לתרבות זו. הכיצד?

 

מאכלים דרוזים – חלק ממסורת אירוח רבת שנים

אוכל דרוזי מתחלק לכמה וכמה רמות. ישנם המאכלים "המהירים" כמו הפיתות הדרוזיות הניתנות עם לבנה וזעתר כמעט בכל מקום בארץ, מוצרי החלב והגבינות שנעשות מחלב עיזים וגם שמן הזית הדרוזי שמיוצר מזיתים הגדלים ברחבי הכפרים הדרוזים והנכבשים בבתי בד מקומיים. בנוסף למאכלים אלה ישנם גם מאכלים "כבדים" יותר כמו עלי גפן ממולאים, מג'דרה דרוזית, אורז דרוזי, רול דרוזי וכיוצא באלה.

גם התרבות הדרוזית מתאפיינת במסורת של מאכלים המיוחדים לה, וניתן לגלות את התרבות כולה דרך המאכלים המיוחדים לתרבות זו. הכיצד?

 

מאכלים דרוזים – חלק ממסורת אירוח רבת שנים

אוכל דרוזי מתחלק לכמה וכמה רמות. ישנם המאכלים "המהירים" כמו הפיתות הדרוזיות הניתנות עם לבנה וזעתר כמעט בכל מקום בארץ, מוצרי החלב והגבינות שנעשות מחלב עיזים וגם שמן הזית הדרוזי שמיוצר מזיתים הגדלים ברחבי הכפרים הדרוזים והנכבשים בבתי בד מקומיים. בנוסף למאכלים אלה ישנם גם מאכלים "כבדים" יותר כמו עלי גפן ממולאים, מג'דרה דרוזית, אורז דרוזי, רול דרוזי וכיוצא באלה.

יש לזכור, כי עיקר הכנת האוכל אצל דרוזים היא מנת חלקה של האישה, ורוב המאכלים הדרוזים נעשים בשיטות מסורתיות, וכך גם השימוש בתבלינים ובמוצרי יסוד, שמופקים באופן עצמאי. הארוחות הדרוזיות המסורתיות מורכבות בעיקר ממאכלים דרוזים המהווים חלק מתחושת הקהילה והבית הדרוזי המיוחד. מאכלים דרוזים מורכבים מחומרים מקומיים שמקורם באדמת המקום כמו דגנים, פירות שונים, ירק, עשבי בר, מוצרי חלב עיזים, בשר מקומי ושמן זית. הדרוזים מקפידים מאד על טבעיות האוכל, וניתן לומר על מאכלים דרוזים שהם היו טבעיים עוד לפני שטרנד זה נכנס לתוקף.

 

מאכלים דרוזים שכיחים ומסורתיים

מאכלים דרוזים שכיחים הם ממולאים שונים וביניהם עלי גפן ממולאים שהם מאכל דרוזי מאד טעים ובריא. המאכלים הממולאים וגם עלי גפן ממולאים באורז ובבשר, והם מהווים חלק חשוב בארוחה הדרוזית המסורתית. בנוסף לממולאים מצטיין המטבח הדרוזי במאכלים העשויים מבצק אפוי או מבורגול מעובד, סלטי ירקות שונים, בשר עזים וכבשים טריים וקצוצים, מוצרי חלב עזים וכבשים. על הכל מנצח שמן הזית שהוא מרכיב שכיח בכל המאכלים הדרוזים. מה שנבצר מהמטבח הדרוזי האותנטי הם מרקים ורטבים.

כפי שנאמר, אחד מהמאכלים המסורתיים השכיחים ביותר במטבח הדרוזי הם עלי גפן ממולאים. כשמסיירים בשבילי הכפרים הדרוזים ובמיוחד בכפרי הכרמל ניתן לראות את הגפנים גדלים כמעט בכל מקום. עלי הגפנים משמשים למאכל טעים זה ודרך הכנתם של עלי גפן ממולאים באופן מסורתי כוללים עלי גפן, אורז, בשר קצוץ דק דק, שמן זית, עגבניות בשלות, מלח ותבלינים נוספים. הכנתם כוללת בישול עלי הגפן, הוספת הבשר והעגבניות לאורז, ועטיפתם בעלי הגפן הרכים והכנסתם לסיר מלא בחציו במים שבתחתית מרפדים בשכבת עגבניות חתוכות. מרתיחים וממשיכים לבשל עד לאידוי כל המים. יש המוסיפים לתבשיל גם נתחי בשר או קישואים ממולאים באורז.
מאכלים דרוזים ובראשם עלי גפן ממולאים מאפיינים את המטבח הדרוזי המיוחד שניתן להנות ממנו במגוון מסלולי טיול בכרמל, אירוח דרוזי בצפון הארץ בכל אחד מכפרי הדרוזים שבצפון.