ניתוח יצירות אומנות כחלק מלימודי אומנות

לימודי אומנות כוללים הכרת תקופות שונות, שלל אמנים ומאפייני זמן שונים. עם זאת אחד הכלים החשובים והמהנים ביותר שקיימים בתחום זה, זו היכולת לנתח כראוי יצירה. על מנת להתחבר לעומק ליצירה כזו או אחרת, מומלץ לסגל יכולת ניתוח מקצועית לפי כלים ומושגים נכונים. אדם אשר יודע לנתח יצירה, לא ידקלם עוד כתוכי את המאפיינים השונים, אלא ייעשה צעד נוסף אל התחברות והבנת היצירה, כך שממש  יחוש אותה ואת המסר אותו היא באה להציג. ניתוח יצירות מתאפשר רק לאחר שמכירים את הרקע של אותה תקופה ואת המאפיינים הייחודים לאותו סגנון. 

לימודי אומנות כוללים הכרת תקופות שונות, שלל אמנים ומאפייני זמן שונים. עם זאת אחד הכלים החשובים והמהנים ביותר שקיימים בתחום זה, זו היכולת לנתח כראוי יצירה. על מנת להתחבר לעומק ליצירה כזו או אחרת, מומלץ לסגל יכולת ניתוח מקצועית לפי כלים ומושגים נכונים. אדם אשר יודע לנתח יצירה, לא ידקלם עוד כתוכי את המאפיינים השונים, אלא ייעשה צעד נוסף אל התחברות והבנת היצירה, כך שממש  יחוש אותה ואת המסר אותו היא באה להציג. ניתוח יצירות מתאפשר רק לאחר שמכירים את הרקע של אותה תקופה ואת המאפיינים הייחודים לאותו סגנון. 
 
כלים
על מנת לנתח יצירה יש צורך ברקע ובמקביל ברשימת מכולות של שאלות. כל למשל יש לדעת לשאול את השאלות הבאות: מי יצר אותה, מה מאפייני התקופה, מה יוצא דופן, מה מייחד אותה, מה מספרת הקומפוזיציה ובחירת הצבעים, מה התוכן הגלוי ואף הסמוי, מהו סגנון משיכת המכחול, האם יש לה ורסיות נוספות, אלו היבטים היא כוללת, (פוליטיקה, דת חברתיים), מה מטרתה, למי במקור היא הייתה מיועדת, מה מייצג סמל נושא היצירה, מהי התקופה ומאפייניה, האם יש מסר חבוי, עם איזה סגנון היא מתכתבת וכדומה.
 
ניתוח מציאות
לכל יצירה יש את האופי בו היא בוחרת לייצג את המציאות. על כן אחת מהשאלות החשובות שיש לענות עליהן בעת ניתוח יצירה הנו מהי המציאות המוצגת. האם מדובר על ריאליזם, אימפרסיוניזם, נטורליזם, או שמה על סוריאליזם. תשובה לשאלה זו עשויה להתוות את הדרך באופן מקצועי לטובת המשך ניתוח יעיל. על כן מרגע שנתון זה ידוע ניתן להפיק הרבה יותר מידע אמין.
 
כלים
ניתוח מקצועי יהיה כזה אשר יכיל ידע נרחב בהיסטוריה, איקונוגרפיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, פסיכואנליזה ופילוסופיה. כאשר בוחנים יצירה יש להסתכל על המכלול הרחב וזאת כיוון שכל פרט, ולו הקטן ביותר, יכול להאיר את היצירה באור חדש. כמו כן פעמים רבות אנשים מודעים לתקופה של אותה יצירה ואז יש להם בסיס יציב להשוות את היצירה למאפייני התקופה וזאת על מנת לבדוק אם היא מישרת קו עם מאפייני הזמן או שמה היא יוצאת נגדם.
 
השוואה תקופתית
אחד הדברים שמעניין לעשות בעת לימודי אומנות הוא לבחון יצירה מכמה זוויות תוך התייחסות לפרקי הזמן שמבדילים בין יצירה ליצירה, או לערוך השוואה של אותה יצירה בין אמנים שונים. באופן שכזה ניתן לעמוד בצורה יותר אפקטיבית על השוני, להבין הליכים תקופתיים ואף התקדמות טכנולוגית או יכולות. כלי זה של השוואת יצירות בעלות נושא זהה של אמנים שונים הנו כל נפוץ. אם מבקשים להגדיל את כוחו של תרגיל זה מומלץ למזער הבדלים כמה שניתן, כך שההשוואה תעשה בין שתי יצירות זהות (עד כמה שניתן), אך בתקופות שונות ושהיוצרים שלהם ידועים כמייצגים את רוח התקופה.