מהי גזזת?

גזזת היא השם העממי של מחלת עור דלקתית שמתרחשת אצל בני אדם, חיות מחמד וחיות מבויתות, ומתרחשת בשל פטרייה.
כל המידע על הפצת המחלה והטיפולים השונים בכתבה הבאה.

גזזת היא השם העממי של מחלת עור דלקתית שמתרחשת אצל בני אדם, חיות מחמד וחיות מבויתות, ומתרחשת בשל פטרייה. שם התואר גזזת  בא לה בשל הצורך לגזוז את השיער- כך היו מטפלים במחלה בימי המעברות של קום המדינה. המחלה נוצרת בשל פטרייה הניזונה מקרטין, חומר אשר נמצא בעור, בציפורניים ובשיער, והמחלה זקוקה ללחות על מנת לשרוד ולהתפתח. המחלה היא נפוצה מאוד ובהיקף נרחב , וכרגע בערך עשרים אחוז מהאוכלוסייה סובלים ממנה באופנים שונים. מתאגרפים הם מועמדים טובים במיוחד לחלות במחלה בשל התנאים בהם הם עובדים.
 
טיפולים שונים במחלה
 
בזמנים מוקדים יותר היו מטפלים בה בחומרים שונים כמו יוד. כעת משתמשים בטיפולים אחרים. כאמור, המחלה נוצרת על ידי סוג של פטרייה. הסימפטומים של המחלה הם שונים ומגווני וכוללים סימנים אדומים ועגולים על העור, דלקות בציפורניים, הגורמות להתעבות הציפורן או התפוררותה, ועוד. אנשים הסובלים מהמחלה חשים בה ביתר שאת בקיץ.  בחורף המחלה גורמת למעט פחות סבל. כשרך למנוע הדבקה על ידי  אנשים הסובלים מן המחלה מומלץ לא לחלוק בבגדים או מגבות עם אנשים אחרים, והבגדים שלהם צריכים להישטף במים חמים ועם חומרים מחטאים. עוד עצה מומלצת היא להחליף בגדי עבודה באופן תדיר, משום שבגדים ההופכים ללחים הופכים לבית גידול נוח לפטרייה.
הטיפול במחלה כולל גם משחות אנטי פטרייתיות לתקופה מוגבלת. במקרים חמורים יותר יש גם לקחת תרופות באופן אוראלי .
 
הפצת המחלה
 
אין לבוא במגע עם החלק המודלק בעור על מנת למנוע הדבקה. במקרים בהם יש חיות בבית, ניתן שהגזזת אף לא תבוא לידי ביטוי בפועל. במקרים כאלו החיה משחקת תפקיד של נשא המעביר את הפטרייה אל האדם. על מנת לגלות עם חיה כלשהי נושאת את מחלת הגזזת יש להעביר אותה בדיקות מסוימות. אלו הן בדיקות לא פולשניות ולא מכאיבות הן בודקים על ידי מיקרוסקופ את שאלת הימצאותה של הפטרייה היוצרת את המחלה על פרוות בעל החיים.במקרה שהתגלה כי בעל החיים אכן נושא את הפטרייה, ניתנים לו תרופות, הן כמשחות למרוח על הפרווה או באופן אוראלי. הטיפול בגזזת אצל בני אדם ובעלי חיים נשעה על ידי מתן אותן תרופות. כמו כן, כאמור בראש המאמר, על מנת לטפל במחלה יש גם לגזור את השיער. את החיות יש לרחוץ פעמיים בשבוע בתחמוצת גופרית . הדבר החשוב ביותר הוא להוריד את פרוות החיה משום ששם גדלה הפטרייה.
הדרך למנוע את המחלה היא על ידי שמירה על היגיינה טובה וקפדנית, הן של הבגדים, של הגוף, ושל השיער. חיות בית, למעט חתולים, ש לרחוץ באופן תדיר על מנת שלא יהפכו לנשאים של המחלה ויפיצו אותה בסביבתם.